Firade 100
med jubel
och klang

MORA

100-åriga Mora musikkår visade både spel- och sångtalang när det sekellånga jubiléet firades i Moraparken på lördagen.

Musikaliska örhängen radades upp anförda av dirigenterna Åsa Hoffer och Melker Brodin.

Sånginsatserna svarade Bengt Borgkvist och delar av blåssektionen för. I ett potpurri av Lasse Dahlqvists sånger var delar av blåssektionen allsångsledare.

Ett fint solonummer svarade även Lennart Westergard på trumpet för i Portrait of a trumpet. I första avdelningen framfördes även Family Fours Vita vidderoch det kändes som om skid-åkningen fick sin egen längdhip- och backhoplåt.

I pausen minglade publiken med musikanterna, som bjöd på förfriskningar. Uppfriskande konferencier var för övrigt Janne Bäckman, som vävde ihop konsertens programinnehåll med udda minnen från Mora Musikkårs uppväxt med cykelbång-styriga och skeppsbrottsliga äventyr under de tidiga "ton"-åren. Exempelvis dömdes samtliga medlemmar till dagsböter för en förbjuden spelning under en gudstjänsthelig påskdag i Vansbro. Till en spelning i Venjan fick musikanterna cykla med instrument under armen från stationen i Vimo.

- Slagverkaren vurpade, men han räddade skinnet på både sig själv och trumman, berättade Janne Bäckman.

På en båtturné till Sollerön gick farkosten på grund och musikanterna fick liksom göra "vågen", i en transportkedja från havererad båt till land, för att rädda instrumenten från vattenskador.

Allt detta hände innan kåren ens fyllt 20 år. Därefter har Musikkåren följt ett mera spelsäkert system, som tycks garatantera en långlivat framtida musikliv.

HANS OLANDER

0250-59 24 32