Melker Brodin
Melker Brodin

Genrep Lurtur

Melker Brodin berättar

"Jag fick beställningen att göra ett nytt stycke som skulle ersätta Carolus Rex, som spelats i Mora Kyrka i samband med vasaloppshögtiden i ungefär 40 år.

Kravet var att stycket skulle vara c:a 2 minuter långt och innehålla näverlurar, precis som på Carolus Rex. Jag bad om att få använda en av vardera Bb-lur, Eb-lur och F-lur (till skillnad från Carolus Rex som använder 3 Eb-lurar unisont). Detta för att få fler klang- och ackordmöjligheter.

 

Stycket uruppfördes på Vasaloppshögtiden 2011 och är en beställning från Vasaloppet. Stycket är förstås skrivet speciellt till Mora Musikkår eftersom det är dom som spelar just vid vasaloppshögtiden. Jag tänkte på vilka (personerna) som skulle spela när jag skrev stycket - det är en härlig känsla att veta vilka man skriver för och vad de kan på sina instrument.

 

Stycket innehåller ett antal låtar. Det är traditionella låtar ur folkmusikskatten från trakterna kring vasaloppsspåret. Det börjar med en folklig koral från Transtrand. Några takter på en berömd Schottis från Transtrand tar vid längs vägen mot Mångsbodarna. I Mångsbodarna vallade en kulla vid namn Tommos Kerstin Andersdotter - hon hade ursprung i Evertsberg. En vallåt efter henne hörs i olika tappningar innan vi närmar oss Moratrakterna.

Spurten består av Mora Långdans efter Täpp Erik.

Den är rask och den symboliserar tätklungans kamp om att komma först till Mora. Under den låten så väver jag in "Letir int mer" (leta inte mer efter kreaturen dom är hemma/återfunna -Anders Zorn tog rätt på den) och den snabba långdansen stannar också upp vid två tillfällen med den andliga "Den signade dag" - en koralvariant som sjöngs för länge sedan i Mora Kyrka. Långdansen fortsätter och accelererar mot slutet där ett maffigt slutackord hyllar vasaloppssegraren!"